Waardevolle tips

Bezint eer ge begint

Ziet u door de bomen het bos nog? Er zijn veel website over zonnepanelen boordevol informatie. Wie heeft de wijsheid in pacht? Wie spreekt de waarheid en wie spreekt er uit commercieel oogpunt?
De belangrijkste items hebben we voor u verzameld. En kijkt u gerust rond. Bezint eer ge begint, dit spreekwoord is er niet zomaar.

Plug & play (zonnepanelen met een stekker)
Hiermee bedoelen wij niet de zonnepanelen met een stekker. Wij bedoelen met plug & play dat wij de totale installatie voor u verzorgen tot waar mogelijk. Zodra wij de panelen hebben aangesloten via een omvormer op de groepenkast kunt u gaan genieten van uw rendement. Of het nou 6, 10 of 24 zonnepanelen zijn, wij zorgen ervoor dat u er geen omkijken meer naar heeft.

Aanpassing groepenkast
Als u een recente groepenkast heeft dan kunnen wij vaak zonder voorbereidingen aan de slag. Soms is het nodig dat er een hogere Ampere wordt aangelegd door bijvoorbeeld Liander omdat het vermogen van de zonnepanelen meer vraagt dan de groep aankan. Tot 25A met 1 fase doet de netbeheerder veelal gratis.
Kleine aanpassingen in de meterkast neemt de installateur mee in de werkzaamheden. Bij sterk verouderde meterkasten is er eerst vooraf overleg. De installateur zal dan advies uitbrengen.
De geplaatste zonnepanelen krijgen een aparte aansluiting via een omvormer en gaat dan de groepenkast in. Die fysieke aansluiting regelt de installateur van Sents voor u. Ook goed & goedkoop. Meer lezen…

Analoge meter versus slimme meter
U analoge meter kan wellicht prima volstaan. Zeker als u geen gebruik wilt maken van de salderingsregeling.
Doet u een aanvraag voor teruglevering (salderingsregeling) en u heeft een analoge meter die wel kan teruglopen, denk er dan goed over na of u zich wil laten verleiden deze te laten vervangen door een slimme meter.
Op een slimme meter kunt u gegarandeerd uw teruglevering inzien, controleer wel of een aansluiting van een slimme meter geld gaat kosten.

Salderingsregeling
Vanaf een bepaald aantal panelen kan het best aantrekkelijk zijn gebruik te maken van de regeling om stroom terug te leveren. Let wel, volgens de berichten zal de salderingsregeling wijzigen en mogelijk versoberen of vervallen. Aanmelden terugleveren

Netbeheerder
Maakt u gebruik van terugleveren van stroom, dan dient u dit bekend te maken aan de netbeheerder.
• Aansluitwaarde hoger dan 3 x 16 A = aanmelden voordat de installatie plaatsvindt
• Aansluitwaarde kleiner of gelijk aan 3 x 16 A = binnen 1 maand van ingebruikname aanmelden bij netbeheerder.
Op uw energienota van uw energieleverancier staat de aansluitwaarde vermeld.

Reinigen zonnepanelen
Er bestaat een testcentrum die heeft bewezen dat zonnepanelen bij jaarlijks reinigen een extra rendement van circa 3 tot 5% behaald kan worden.

Optimizers
De opbrengst van de zonnepanelen wordt bepaald door het zwakste zonnepaneel. Dit is onhandig bij vervuiling en schaduw. Met optimizers is dit verleden tijd. Er wordt dan een intelligent kastje onder de zonnepaneel geplaatst. Een installatie met optimizers is ook duurder, dus bekijk wanneer het slim is hiervoor te kiezen.

Schaduw
In bepaalde situaties zijn zonnepanelen simpelweg geen slimme investering. Panelen gelegen in de schaduw, dat kan zijn door bijgebouwen of bomen leveren veel minder rendement dan wenselijk. Er wordt wel gesproken over factor 8 verschil in opbrengst tussen panelen liggend in direct zonlicht en liggend in voornamelijk schaduw.

Noord oost zuid west, wat is het best?
Zonnepanelen tussen het oosten en westen, geplaatst in zuidelijke richting leveren het gewenste resultaat. Denkt u er over om panelen te plaatsen richting het westen? Hou er rekening mee dat ze dan ongeveer 16% minder kWh opleveren.

Helling
Panelen in een hoek van 30 / 35 graden leveren in de ideale omstandigheden het beste rendement. Dat is de reden waarom op een plat dak altijd gebruik wordt gemaakt van montage op frame.

Feit
• 
Een gemiddeld gezin verbruikt per dag 9,5 kWh aan energie
• Een set van 10 zonnepanelen levert per dag gemiddeld 7,5 kWh.
De besparing op uw energienota loont!


Linken


Zonnepanelen ook bij u, goed & goedkoop

Doen: zonnepanelen van Sents

Sents is werkzaam in Friesland

Friesland Friese mentaliteit zonnepanelen installatie garantie